Friday, July 10, 2009

Kebaikan Buah Naga


1. Albumen mengeluarkan toksik dan mengalir keluar lebihan galian.
2. Anthocyanin membebaskan radikal dan melambatkan proses penuaan.
3. Vitamin C mencantikkan dan menyebabkan kulit kelihatan lebih cerah.
4. Pengurangan berat badan kerana buah naga kaya dengan fiber yang mudah larut.
5. Rawatan terhadap penyakit diabetes (kencing manis).
6. Mencegah penyakit kanser usus besar. Mempercepatkan proses pembuangan air besar.

Zat makanan lain yang terkandung di dalam buah naga ialah serat, kalsium, zat besi, dan fosforus yang cukup bermanfaat untuk merawat penyakit darah tinggi. Buah naga berisi merah pula sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoidnya yang tinggi. Fitokimia di dalam buahnya juga diketahui dapat merendahkan risiko kanser.
Industri buah-buahan di luar negara menggunakan buah naga dalam pembuatan wain. Selain buah, bunga dan batang buah naga daripada spesies Selenicereus grandiflorus khususnya, digunakan dalam pembuatan ubat-ubatan yang memberikan kesan baik pada salur darah koronari dan menggalakkan peredaran darah yang baik di dalam tubuh.

No comments:

Post a Comment